In 1996 eram un tânăr student înscris la cursul de Master of Science in specializarea “Inovare în concepția  produselor și tehnologiilor” la Universitatea Tehnica din Iași.
 
Aspirațiile mele din acel moment erau acelea de a urma o carieră in cercetare, fiind atras de ideea de a desluși modalitati de a îmbunatați viața oamenilor, fie prin metode directe de educare, fie prin intermediul unor masini sau aparate nou create.

In acest context i-am propus profesorului Belous, unul din cei mai mari inventatori români, președintele Institutului National de Inventică din Iași la acea vreme, sa imi fie coordonatorul lucrarii de dizertație, lucrare cu care să finalizez studiile de specializare.

Am ales o tema in concordanța cu aspirațiile mele de atunci: “Posibilitați neconventionale de stimulare a intuiției”.

Aceasta nu era o tema aleasă întamplator, deoarece intuitia este una din “uneltele” cele mai folosite ale inventatorilor, prin care primesc informatiile noi. Astfel, in cadrul Institutului de Inventică din Iași, se studiau cel putin teoretic diverse aspecte legate de intuiție. Deasemenea, in cadrul Institutului, in acea perioada, existau teme de cercetare finantate de la bugetul de stat care permiteau abordarea unor subiecte de granița ale stiintelor.

Nu ascund ca deja mă imaginam lucrând ca și cercetător și studiind astfel de subiecte.

Profesorul Belous a analizat preț de cateva minute propunerea mea, apoi m-a accceptat pe mine ca disertant al lui dar si tema de cercetare propusă de mine. Singura lui observație a fost: “Vezi ce scrii, astfel încât sa fie o abordare academică!”

Acestea au fost cuvintele care m-au ghidat in urmatoarele luni de cercetare individuală. Mi-am dat insă seama ca am o mare problemă in realizarea temei de cercetare propuse: la acea vreme, din ce acces avusesem eu la studii știintifice, nu exista un model care sa permită știintific sa dezvolt ceea ce imi imaginasem eu în propunerea inițială a lucrării despre intuiție.

Concret, un exemplu care mi-a atras atentia: atâta timp căt în manualele oficiale era prezentat faptul ca un gând este doar rezultatul a unei reacții chimice dintre celulele neuronale, mi-am dat seama ca plecand de la aceste premise nu voi putea modela, evidenția fenomene complexe intâlnite în practică, ca de exemplu: accesul simultan, la aceeasi idee, a mai multor cercetatori/inventatori/ autori, aflati in colturi diferite ale lumii și care nu comunică intre ei.

Atunci am luat decizia de a construi eu un astfel de model teoretic.

Am folosit o abordare multidisciplinara, utilizănd la baza teoria biostructurală a lui Eugen Macovschi (care demonstra existența unei forme de organizare a materiei care intretine viața - biostructura, precum și a unei forme superioare de organizare a materiei - structura noesica, care este suportul găndirii abstracte), elemente de  psihologie ( C.J. Jung), cibernetică și altele.

In final a rezultat un model teoretic, care oferea o viziune holistică asupra structurilor phisice fundamentale ce conlucrează la realizarea creativității, precum si rolul și mecanismele intuiției in acest context.
Am descris deasemenea si o serie de funcții complexe care realizeaază la nivelul psihicului uman rezolvarea (creativă a) problemelor sau generarea unor idei originale.
 
Utilitatea practica acestui aparat teoretic s-ar regasi in imbunătățirea sau crearea unor noi metode de predare  si de dezvoltare a creativității, indiferent de domeniul de aplicare.
Deasemenea ar constitui suportul pentru tema propusă initial, aceea de a ințelege și mai apoi de a gasi metode de stimulare a intuiției.

Lucrarea realizată s-a intitulat: “Fundamente metaeuristice ale procesului de inovare”.

La prezentarea oficială a lucrarii am fost fericit ca profesorul Belous, care nu reușise anterior să studieze în întregime lucrarea, a apreciat-o si a evidențiat utilitatea modelului propus. 

Din pacate, asta a fost atunci singura satisfacție. Planurile mele de a deveni cercetator și de a continua lucrul început au fost nevoite să se schimbe: la momentul terminarii anului universitar, conform conditiilor economice de atunci, incepuseră problemele cu finanțarea Institutelor de cercetare, astfel ca a trebuit sa renunt atunci la această variantă.

Insă, in toți anii trecuti de atunci nu am renuntat la ideea de a reuși cândva să continui acele cercetări și sa creez o aplicație practică pentru acele modele teoretice.

 

Întreaga serie de articole "Povestea mea secreta despre intuiție" o gasești aici: Partea 1, Partea 2

Sandu
Monday, October 17, 2016 11:51 AM
Multumim frumos Gabriel, foarte inspirate si ajutatoare postari! Am urmat si eu cursuri de dezvoltare a intuitiei, in San Diego, USA inca de acum acum 15-20 ani. In procesul de meditatie zilnica, in ani de practica se dezvolta si o intuitie practica, cunostere directa imediata. Mult succes si armonie interioara! Asteptam si alte postari aici sau pe LinkedIn te rog ... ;)
Gabriel Macor
# Gabriel Macor
Monday, October 17, 2016 1:45 PM
@Sandu : Va multumesc pentru cuvintele frumoase! Voi publica si alte articole in perioada urmatoare. Toate cele bune!

Name (required)

Email (required)

Website

CAPTCHA image
Enter the code shown above:

Comunitate Facebook

Adreseaza-mi o intrebare pe subiectele despre care scriu pe acest blog si vei primi raspunsul intr-un articol dedicat.

Vrei sa intri in legatura cu mine sau sa imi oferi feedback despre acest site? Astept sa imi trimiti un email.